Kleding wassen

Wastips voor het wassen van je kleding

Een wasje draaien lijkt zo eenvoudig maar toch komt er meer bij kijken dan je zou denken. Verschillende standen, graden, toerentallen, wasmiddelen en nog veel meer. Wij geven je wat tips, zo blijft jouw kleding het langst mooi!

Het juist wasprogramma voor kleding wassen

Uit al die opties op je machine het juiste programma kiezen gaat nog wel eens fout.

Welk programma kies je voor welke kleding? Lees voordat je gaat wassen eerst het label van de kleding, hier staat vaak al heel veel informatie op om je kleding mooi te houden. Hieronder zie je de meest voorkomende was symbolen.

Onze tip: twijfel je over het wasprogramma, pak dan altijd het 30 graden kreukherstellende programma met 600 of 800 toeren, kan er weinig fout gaan! Wassen op 40 graden is echt alleen nodig als de kleding echt heel vies is.

Kleding wassen: Het wasmiddel

Het gebruik van het juiste wasmiddel is voor je kleding erg belangrijk. Mooie heldere kleuren, diep zwart en stralend wit, je wilt je kleding het liefst zo houden, maar hoe?

Kleur

Het scheiden van je was, door gelijke kleuren bij elkaar te wassen, is het begin. Kies daarna een wasmiddel voor gekleurde was, deze beschermt het kleur pigment in de kleding. Heb je veel verschillende kleuren en wil je alles in 1 keer wassen? Gebruik dan een kleurdoekje, deze zorgt ervoor dat kleurpigment dat vrij komt uit de kleding zich niet gaat hechten aan een ander kledingstuk.

Zwart

Bovenkleding: Als de kleding zwart of donkerblauw is, gebruik dan wasmiddel speciaal voor donkere was. 

Jeans

Je wilt natuurlijk niet dat jeans naar een paar wasbeurten al verkleuren. Dit voorkom je door jeans, na aankoop, de eerste paar wasbeurten te wassen met alleen een scheut witte natuur azijn. Dit klinkt misschien een beetje gek maar je jeans gaat veel langer mee! Azijn zorgt ervoor dat de kleurpigmenten zich blijven hechten aan je kleding en daardoor de kleur langer mooi blijft.

En was jeans altijd met waspoeder en niet met vloeibaar wasmiddel, vloeibaar wasmiddel kan zorgen voor witte strepen op jeans.  Door het dragen van sleutels, je telefoon of andere spullen in je broekzakken kan er slijtage ontstaan. Op den duur kunnen hierdoor gaten ontstaan. Denk dus goed na voordat je iets in je zak stopt!

Shop hier onze collectie jeans.

Wit

Een mooi wit overhemd dat moet zo blijven, maar hoe doen we dat?

Was witte kleding nooit samen met gekleurde kleding, anders is de kans groot dat je witte overhemd nooit meer wit word. Gebruik ook een wasmiddel speciaal voor witte was, hier zit altijd een klein percentage bleekzuur in die ervoor zorgt dat wit echt wit blijft. Last van zweetplekken of andere vlekken? Gebruik vlekkenverwijderaar speciaal voor witte was, en laat deze 20 min intrekken voordat je de kleding de wasmachine in doet.

Het juiste toerental voor het wassen van je kleding

Alle wasmachines bevatten een toerental, maar wat is dit nou precies?

Het toerental geeft aan hoeveel rondjes de trommel draait per minuut. Hoe hoger het toerental hoe harder de trommel rond draait. Maar wat kunnen we met deze instelling?

Voor het wassen van al je t-shirts, overhemden en truien/vesten is het verstandig om het toerental niet hoger dan 800 toeren te zetten. Dit voorkomt dat je kleding sneller gaat pillen en ‘beschadigen’ door het snelle rond draaien van de trommel. Met als resultaat dat je kleding langer mooi blijft!

Let er ook op dat kleding met scherpe randen zoals ritsen en knopen in een waszak word gedaan zodat het de andere kleding niet beschadigt.

Niet vies wel een nare geur?

Een avond een feestje gehad en ruikt je favoriete overhemd niet meer zo fris maar is hij niet vies? Het is niet goed voor de uitstraling/kwaliteit van je kleding om het heel vaak te wassen, maar je wilt ook niet dat het niet fris ruikt.

Luchten ipv je kleding wassen

Hang de kleding na het dragen, op een hangertje een nachtje buiten. Door de wind en koude lucht frist je kleding weer helemaal op!

De diepvries in i.p.v. de kleding wassen

Gooi je kleding 48 uur in de diepvries en de nare geurtjes verdwijnen! De geur van zweet komt door bacteriën, door de kleding in de vriezen gaan deze bacteriën dood en verdwijnt de nare geur.

Na het wassen van je kleding

Haal je kleding, als het programma klaar is, zo snel mogelijk uit de machine. Hoe langer natte kleding in de machine blijft zitten hoe groter de kans is dat er een nare geur aan komt. Hang overhemden meteen nat op een hanger om veel kreukels te voorkomen. Grof gebreide bovenstukken kunnen het beste plat neergelegd worden om te drogen zodat het model niet uitrekt.

Gebruik geen wasdroger!

Gebruik voor je kleding geen wasdroger, een droger is heel slecht voor de kwaliteit van je kleding. De stretch in jeans word slecht waardoor een jeans veel sneller uit gaat lopen en wijd word. Ook kan kleding veel sneller krimpen en gaan pillen.

Wat is pillen?

In de droger is de kans op krimpen en pillen groot. Wat is precies pilling? Pillen zijn kleine bolletjes die zich op de stof ontwikkelen. Door wrijving van het materiaal kan er pilling ontstaan, dit heeft niks te maken met de kwaliteit van de kleding. Pilling ontstaat vaak het eerst bij de plekken waar de meeste wrijving voorkomt, zoals de oksels, ellebogen en handen. Vooral bij wol treedt op ten duur pilling op maar het kan ook bij katoen, viscose en polyamide.

Tip: er zijn ontpillers te koop om de pillen te verwijderen. Daarmee kun je niet voorkomen, maar er wel voor zorgen dat jouw trui er weer mooi uit komt te zien!